GAMIFICACIÓ

Al web www.gamificacion.com trobem una perfecta definició del que suposa gamificació a les aules.

Gamificació (gamification en l'àmbit anglosaxó) és l'ocupació de mecàniques de joc en entorns i aplicacions no lúdiques amb la finalitat de potenciar la motivació, la concentració, l'esforç, la fidelització i altres valors positius comuns a tots els jocs. Es tracta d'una nova i poderosa estratègia per influir i motivar grups de persones.

L'eclosió del web 2.0 ha accelerat la creació de comunitats al voltant de tot tipus de xarxes socials, mitjans digitals o webs corporatives. Però no sempre és fàcil estimular l'activitat dinàmica i freqüent entre els membres d'una comunitat.

Una correcta implementació d'estratègies de gamificació permet passar de la mera connectivitat a engagement (o compromís), aconseguint que els membres d'una comunitat, els treballadors d'una empresa, els estudiants d'un institut, els habitants d'una ciutat -pràcticament qualsevol col·lectiu o individu-hi participin de manera dinàmica i proactiva en accions que generalment requereixen un esforç de la voluntat.

La integració de dinàmiques de joc en entorns no lúdics no és un fenomen nou, però el creixement exponencial de l'ús de videojocs en els últims anys ha despertat l'interès d'experts en comunicació, psicologia, educació, salut, productivitat -i gairebé qualsevol àrea de activitat humana- per desxifrar les claus que fan del videojoc un mitjà tan eficaç. En aquests últims anys ha començat també l'expansió en l'estudi de la seva aplicació a altres àmbits no necessàriament lúdics. Gamificació és el terme escollit per definir aquesta tendència.

La gamificació afavoreix l'aprenentatge a classe com podem observar en la següent infografia:


Ací us deixo una llista de apps relacionats amb la gamificació:

  1. ClassDojo, https://www.classdojo.com/es Els petits s'ho prenen com un joc, ja que l'alumnat obté punts per tasques, comportaments ... segons configuri el / la mestre / a. L'utilitzo únicament com a reforç positiu, no he utilitzat mai els punts negatius. Els pares poden accedir al registre dels seus fills amb un codi que facilita l'aplicació.
  2. Class Craft, http://www.classcraft.com/es/ versió completa amb reptes, proves ... per a alumnat a partir de segon o tercer cicle de primària. Es formen equips i el mestre dissenya les proves a superar ... seria alguna cosa així com el Dojo de la gent gran, ja que els grups competeixen entre si. Jo personalment encara estic aprenent, fins que el domini una mica millor no ho portaré a la pràctica.
  3. Kahoot, ideal per a repassar continguts o fins i tot introduir-los de manera amena i molt i molt competitiva, ja que cada grup o alumne rep punts (rapidesa i correcció). Problema, necessitem diversos dispositius connectats a internet per a cada grup o alumne. Aquí són útils els mòbils de l'alumnat. Es poden modificar activitats realitzades per altres usuaris i adaptar-les als nostres grups o començar de zero amb un projecte nou. Super fàcil d'utilitzar.
  4. Quizlet, el mateix podem utilitzar activitats elaborades per altres mestres o crear els nostres sets. S'adapta a qualsevol matèria o nivell.
  5. Scratch, una mica complicat en començar de zero, però igual que en els casos anteriors podem treballar sobre projectes que han elaborat altres persones i adaptar-los a la nostra realitat.
  6. Schoology és una plataforma gratuïta d'aprenentatge, senzilla i fàcil d'usar, però també és una xarxa social de docents i estudiants que comparteixen opinions, recursos etc. Amb Schoology es poden crear grups d'alumnes, eines d'avaluació, fòrums de debat, taulers d'anunci, pujar recursos propis i fins i tot incloure recursos allotjats en plataformes externes com Google Drive, Khan Academy, Dropbox, Evernot, YouTube, etc.
  7. Khan Academy. Aquesta aplicació ens permet accedir als més de 4.000 vídeos educatius sobre diferents temes (mates, química, història ...) El lloc perfecte per repassar aquell contingut que hem estudiat a classe, consultar aquell dubte que va quedar pendent de resoldre i trobar la solució a aquest problema que se'ls resisteix. A més, està també dissenyada per a professors.

Finalment us deixo un tauler de Pinterest sobre gamificació on apareixen un munt de recursos interessants. https://es.pinterest.com/fintef/gamificaci%C3%B3n/

Comentarios