TAXONOMIA DE BLOOM

Prendrem la referència del web xarxatic.com per explicar aquesta taxonomia.

La taxonomia cognitiva de Bloom classifica les operacions cognitives en sis nivells de complexitat creixents (recordar, entendre, aplicar, analitzar, avaluar i crear). Aquesta teoria permet conèixer i desenvolupar diferents processos educatius per arribar al més alt de la piràmide (crear). Amb la taxonomia podem saber les capacitats adquirides pels nostres alumnes (per exemple, perquè un alumne sigui capaç d'aplicar conceptes, ha de posseir les habilitats inferiors: recordar i entendre).

Amb les TIC, s'han donat alguns efectes sobre aquesta taxonomia, que ha obligat a introduir-les com veiem en el següent gràfic, pres d'Eduteka (veure document independent), realitzat sobre la base de la traducció del material que Andrew Churches té penjat al seu wiki , l'adaptació de la taxonomia original a l'era digital (en el nostre cas, a l'ús de les TIC de forma massiva a l'aula).



Per tant, segueix basant-se en sis nivells, tot i que en els mateixos s'incorporen els fets digitals que, s'incorporen dins dels anteriors com subnivells.

Malgrat que en el gràfic superior quedi ben definides les habilitats digitals que ens permetran completar cada un dels nivells, pot ser convenient el conèixer quines eines ens permeten realitzar aquestes tasques. Per a això, res millor que penjar-vos la piràmide de Bloom de Samantha Penney, on apareixen algunes eines per a usar en cada un dels sis nivells taxonòmics.



Comentarios